Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Na rynku dostępne są różne „zdrowe” diety, które obiecują dobre samopoczucie, oczyszczenie organizmu lub zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak jak sprawdzić, które pokarmy są tak naprawdę dla nas najlepsze? Jak wykrycie nadwrażliwości pokarmowych może pomóc w zachowaniu zdrowia i idealnej sylwetki przez całe życie?
Dlaczego warto zbadać, czy mamy nadwrażliwości pokarmowe?
Często zdarza się, że mamy różne symptomy tj. nadwaga lub niedowaga, chroniczne zmęczenie, przewlekłe zapalenie zatok, bezsenność, wykwity skórne, migreny, bóle głowy, zespół jelita nadwrażliwego, biegunki, zgaga, bóle stawów i mięśni, depresje, ADHD lub inne objawy kliniczne, a badania laboratoryjne nie potwierdzają żadnej przypadłości. Jeżeli występują objawy i dolegliwości niewiadomego pochodzenia należy zrobić test na nadwrażliwości pokarmowe, ponieważ powyższe dolegliwości są często wynikiem reakcji immunologicznej na jedzenie, które spożywamy. Nawet tzw. „zdrowe“ produkty tj. łosoś, brokuły, czy czosnek mogą wywołać niepożądane symptomy u osób nadwrażliwych. Czasem symptomy są odczuwalne dopiero po jakimś czasie, nawet po kilku dniach więc trudno jest samemu ocenić, które produkty nam szkodzą. Dostarczanie nietolerowanych przez organizm produktów żywieniowych powoduje stan zapalny, w efekcie siły obronne organizmu skierowane są, aby ten stan zapalny zniwelować. W tej sytuacji układ immunologiczny jest osłabiony i podatny na otyłość, choroby, infekcje, a organy wewnętrzne i całe ciało szybciej się starzeje.
Czy nadwrażliwości pokarmowe wywołują nadwagę?
Badanie naukowe wykazały, że ludzie z nadwrażliwością pokarmową, którzy zidentyfikowali i usunęli ze swojej diety reaktywną żywność, nie tylko stracili na wadze, ale w wielu przypadkach osiągnęli przyrost masy mięśniowej. Nadwrażliwości pokarmowe wywołują problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała m.in. poprzez:
– Zatrzymywanie wody. Kilkukilogramowe zmiany ciężaru ciała w krótkich okresach są typowe dla nadwrażliwości pokarmowej. Zatrzymywanie wody w organizmie jest próbą zneutralizowania efektu uwalniania przez leukocyty mediatorów prozapalnych.
– Nieprawidłowy metabolizm tłuszczy (lipoliza). Pewne uwalniane mediatory mają bezpośredni wpływ na metabolizm tłuszczu w organizmie. Jeden z nich, prostaglandyna E2, hamuje zdolność organizmu do prawidłowej gospodarki tłuszczowej – lipolizy, która pozwala uwolnić organizm od nadmiaru tłuszczu.
– Nałóg jedzenia i apetyt. Nadwrażliwość pokarmowa bywa porównywana z uzależnieniem pokarmowym. Chorzy mają zwykle niepohamowany apetyt, który zaspokajany podczas jedzenia stwarza chwilowe wrażenie lepszego samopoczucia oraz złagodzenia nieprzyjemnych objawów fizycznych i psychicznych. Istnieje teoria o reakcji organizmu na mediatory uwalniane z komórek odpornościowych. Powodują one przejściowe zaburzenie równowagi biochemicznej, podnosząc poziom określonych hormonów i neurotransmiterów. Organizm zmuszony do znalezienia drogi przywrócenia równowagi, pożąda słodkiego pokarmu w postaci cukrów prostych i innych węglowodanów, wytwarzając cykl, który prowadzi do przekroczenia liczby spożywanych kalorii lub niekontrolowanego jedzenia, a w efekcie tycia i nadwagi.
Jak wygląda badanie na nadwrażliwości pokarmowe?
W naszych klinikach dysponujemy innowacyjnymi testami na nadwrażliwości pokarmowe MRT (Mediator Release Test) oraz bardziej specjalistyczny Food Screen.
MRT wykonuje się pobierając krew pacjenta. MRT jest testem, który poprzez pomiar stopnia nasilenia uwalniania mediatorów z leukocytów, pośrednio określa jak silnie dany układ odpornościowy reaguje na żywność i chemiczne dodatki do żywności. Czułość testu wynosi 94,5%, pozostawiając niewielki margines potencjalnych błędów pomiaru. Badanie określa nadwrażliwość na 150 alergenów, w tym pokarmy i dodatki do leków i żywności.
Test FoodScreen IgG/IgA USBiotek jest unikatowym na polskim rynku badaniem umożliwiającym pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarm. Materiał pobierany jest z krwi pobranej z palca. Większość dostępnych na polskim rynku testów oznacza tylko nadwrażliwość IgG – zależną. Tymczasem za niepożądane reakcje na pokarmy równie często odpowiadać mogą przeciwciała IgA.
Czy można pozbyć się nadwrażliwości pokarmowych na zawsze?
Po testach nasi specjaliści ustalają spersonalizowany, rotacyjny plan żywieniowy dla pacjenta. Produkty o najwyższej reaktywności są na początku eliminowane z diety, a umiarkowanie reaktywne po okresie eliminacji są wprowadzane do diety pod ścisłym nadzorem dietetyka lub lekarza. Ideą programu żywieniowego jest wyeliminowanie dotychczasowych i zapobieganie powstaniu nowych nadwrażliwości, a tym samym zapobieganie chorobom i innym dolegliwościom obecnie i w przyszłości.
Jeśli podejrzewasz u siebie nadwrażliwości pokarmowe
Zadzwoń i umów się na konsultację!
tel. 791 010 000
Dla Rozwoju Mazowsza. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 znajdują się na stronie: www.mazowia.eu.