We wrześniu pojawił się na rynku rewolucyjny test genetyczny iGENESIS, dzięki któremu uzyskujemy wiele informacji o organizmie w kontekście zapobiegania chorobom metabolicznym i starzeniu się. „Test ocenia wrodzoną zdolność do metabolizowania białek, węglowodanów, tłuszczów w procentowych proporcjach, na podstawie czego można ustalić indywidualny profil żywieniowy. Badane są polimorfizmy wchłaniania witamin i minerałów oraz nietolerancje pokarmowe. Dodatkowo test ocenia system antyoksydacyjny organizmu oraz genetyczne predyspozycje do chorób cywilizacyjnych.” – informuje dr n. med. Beata Dethloff, lekarz medycyny estetycznej i anti-aging, twórca marki Dr Beata Dethloff.

Pani Doktor w jaki sposób możemy kontrolować naszą masę ciała?

Nadwaga i otyłość w krajach szybko rozwijających się stanowią już problem ogólnospołeczny i są przyczyną wielu poważnych schorzeń jak cukrzyca, czy zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Reakcja na żywność nie jest jednorodna. Osoby prowadzące podobny tryb życia, spożywające zbliżone ilości i rodzaje pożywienia mogą tyć lub ich masa ciała pozostaje bez zmian. Wyjaśnienie leży w naszym genotypie i indywidualnych możliwościach metabolizowania białek, tłuszczów i węglowodanów. Test uwzględnia też podłoże genetyczne zachowań trudnych do uchwycenia, które kształtują nawyki i reakcje emocjonalne. Dzięki temu można ocenić czy dla danej osoby wskazany jest niskokaloryczny plan odżywiania rozciągnięty w czasie, czy restrykcyjna, krótkoterminowa dieta lub czy niezbędny jest wysiłek fizyczny. Wszystkie te informacje stanowią zasadnicze wsparcie w personalizacji sposobu odżywiania i utrzymywania właściwej sylwetki, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Jak usprawnić organizm i zachować dłużej zdrowie?

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. iGENESIS ocenia metabolizm witamin A, B6, B9, B12, C, D, E oraz metabolizm choliny, wapnia i magnezu. Większość z nich musi być przyjmowana z pożywieniem ponieważ organizm ich nie wytwarza lub jak w przypadku witaminy D, ilość jest niewystarczająca. Jak sugerują badania wysokie stężenie witaminy D w organizmie łagodzi stany zapalne, które przyspieszają proces starzenia i wpływa korzystnie na odporność. Wraz z wiekiem końcówki chromosomów tzw. telomery skracają się. Osoby z wyższym wskaźnikiem witaminy D w organizmie mają dłuższe końcówki chromosomów, co powoduje wolniejsze starzenie się komórek, całych tkanek i narządów m.in. serce, mięśnie, kości i naczynia krwionośne. Kolejnym przykładem jest cholina, czyli pochodna witaminy B4, która wg badań znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz metabolizm tkanki tłuszczowej, usprawnia działanie mózgu oraz układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza objawy zmęczenia.

Polimorfizmy genu odpowiedzialnego za prawidłowy metabolizm kwasu foliowego (wit. B12), dotyczą ponad połowy społeczeństwa. Prawidłowa podaż tej witaminy odgrywa bardzo ważną rolę przy obniżaniu poziomu homocyteiny, która jest wskaźnikiem ryzyka miażdżycy. Poza tym kwas foliowy jest bardzo ważny w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jej niedobór powoduje problemy z pamięcią, bezsenność, depresję i niedokrwistość. Obecności kwasu foliowego przy podziale komórkowym powoduje, że podział jest szybszy, a komórki zachowują morfologię komórek młodych. Zapobiega fragmentacji DNA w fibroblastach, chroni komórki skóry przed działaniem promieni UV i odgrywa ważną rolę w zachowaniu integralności i metylacji DNA, co z kolei wpływa na długość telomerów. Witamina ta ułatwia wzrost komórek skóry i przeżycie w niedogodnych warunkach, powodując szybszą regenerację i dłuższe zachowanie jej młodości. W przypadku gdy metabolizm powyższych witamin czy minerałów jest zaburzony powinno się je suplementować.

Co powodują nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe?

Nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe o podłożu genetycznym są spowodowane mutacjami DNA, wpływając na metabolizm określonych składników. Test bada nadwrażliwość na alkohol, kofeinę, sód, nikiel, metabolizm żelaza, nietolerancję na laktozę, fruktozę oraz gluten, która powoduje rozwój Celiakii. Wysokie ryzyko rozwoju celiakii występuje u 21% populacji. W przypadku chorób autoimmunologicznych w każdym przypadku trzeba odstawić produkty zawierające gluten. Choroby autoimmunologiczne to także przewlekły stan zapalny, który sprzyja rozwojowi chorób. Długotrwałe dostarczanie nietolerowanych przez organizm produktów żywieniowych może stanowić źródło problemów zdrowotnych, a także powodować stan zapalny, w efekcie którego siły obronne organizmu skierowane są aby ten stan zniwelować. W tej sytuacji układ immunologiczny jest osłabiony i podatny na otyłość, choroby, infekcje, a organy wewnętrzne i całe ciało szybciej się starzeje. Przykładowo nadwrażliwość na sód i kofeinę nie musi dawać objawów tuż po spożyciu, ale po pewnym czasie może zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia w przypadku sodu i dolegliwości sercowo-naczyniowych w przypadku kofeiny. iGENESIS wskazuje także na stan genetycznej skłonności zarówno do przyswajania nadmiernej ilości żelaza, jak i niewystarczającej absorpcji. Żelazo jest odpowiedzialne za poziom czerwonych ciałek krwi, prawidłową pracę serca, gospodarkę hormonalną oraz sprawność mięśni i odporność. U pacjentów z nietolerancją laktozy lub nadwrażliwością na sól lub kofeinę może współwystępować zaburzenie metabolizmu wit. D, co wpływa dodatkowo niekorzystnie na godpodarkę wapniową organizmu. Taki pacjent powinien przyjmować suplementację wit. D i wapnia oraz ograniczyć sól, kofeinę i produkty mleczne.

Jak można ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi?

U podstaw chorób cywilizacyjnych leży nieprawidłowe podejście do odżywiania. Predyspozycje do chorób można zweryfikować jedynie na podstawie wyniku badań DNA, które pozwalają podjąć właściwe działania profilaktyczne i naprawcze. Informacje dotyczące metabolizmu tłuszczów i predyspozycji do rozwoju hiercholesterolemii, heiperglikemii, ograniczonej aktywności insuliny,  rozwoju otyłości brzusznej, czy wystąpienia zespołu metabolicznego umożliwiają skuteczną profilaktykę zdrowotną. Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Osoby z polimorfizmem genu otyłości mają zwiększone ryzyko nadwagi, czy chorób metabolicznych, dlatego istotna jest informacja dotycząca zaburzenia w obrębie metabolizowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Współwystępowanie tych dwóch polimorfizmów może znacznie przyśpieszyć występowanie chorób układu krążenia i innych, którym towarzyszy stan zapalny. Brak aktywności fizycznej i profil genetyczny będą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a tym samym szybszego starzenia się organizmu. W tym przypadku nie jest możliwa utrata masy ciała bez aktywności fizycznej.

W jaki sposób wyniki badań iGENESIS pozwalają zachować młodość?

Efektem wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie są toksyny, których usuwanie jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju komórkowego. Test określa predyspozycje genetyczne organizmu do skutecznej walki z nadmiarem wolnych rodników i zgromadzonych przez organizm toksyn, które przyspieszają starzenie się organizmu.

Prawidłowy system antyoksydacyjny występuje tylko u 12% Polaków. Zdecydowanie niekorzystny u 65% i pośredni u 23%. Codziennie jesteśmy atakowani wolnymi rodnikami, które uszkadzają nasz materiał genetyczny. Przez to coraz częściej chorujemy na nowotwory i choroby przebiegające ze stanem zapalnym. Biorąc pod uwagę niezdrowe odżywianie, które również jest powodem wzrostu liczby wolnych rodników każdy z nas powinien przyjmować antyoxydanty by ustrzec się przed nowotworami i chorobami degeneracyjnymi. Obserwuje się, że osób, u których występuje polimorfizm genów odpowiedzialnych za ten proces, a tym samym niedobory, konieczna jest suplementacja antyoksydantów. Najwięcej wolnych rodników tworzy się w cukrzycy, otyłości i podwyższonym poziomie cholesterolu, które uszkadzają włókna kolagenowe i przyczyniają się do utraty elastyczności skóry i powstawania zmarszczek. Po około dwóch miesiącach uzupełniania niedoborów suplementami diety znacznie poprawia się wygląd skóry. Twarz jest odmłodzona jak po zabiegach ujędrniających i rozjaśniających.

Kategorie

Zakup nowoczesnych i innowacyjnych urządzeń w celu poszerzenia działalności o nowe usługi i zwiększenie konkurencyjności firmy Beauty Excellence dla Beata Misztal-Dethloff Beauty Excellence. Wartość projektu 912 044,08. Wartość dofinansowania projektu na kwotę: 456 022,04zł.
Wydatek współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.


Dla Rozwoju Mazowsza. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 znajdują się na stronie: www.mazowia.eu.