Każdy z nas jest inny i inaczej reaguje na te same pokarmy. Niektórzy po wypiciu kawy czy zjedzeniu pieczywa czują się dobrze i nie tyją, inni wręcz odwrotnie. Są osoby, które chorują, wypadają im włosy, a ich skóra szybciej się starzeje, pomimo pozornie zdrowego stylu życia. Dzieje się tak dlatego, że stosowane przez nie diety, zabiegi, kosmetyki czy suplementy nie są nie są dostosowane do ich genotypu. Jeśli nie znamy swojego genotypu, kierujemy się ogólnymi zaleceniami skierowanymi do wszystkich, czyli tak na prawdę do nikogo. W efekcie wydajemy pieniądze i poświęcamy czas na produkty i usługi, które nie pomagają, a czasem nawet szkodzą.

NUTRIGENETYKA PRZYSZŁOŚCIĄ W MEDYCYNIE ANTI-AGING

Kilka lat temu w jednym z włoskich laboratoriów uniwersyteckich spotkałam się z diagnostyką nutrigenetyczną, czyli metodą pozwalającą na zbadanie wpływu genów na odżywianie na wielu płaszczyznach. Z moich doświadczeń, opartych na analizie wyników 4000 pacjentów w Polsce wynika, że efektywne badanie nutrigenetyczne w medycynie przeciwstarzeniowej powinno dotyczyć minimum 4 aspektów funkcjonowania organizmu: tempa metabolizmu komórkowego, nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych, metabolizmu witamin i składników mineralnych oraz potencjału antyoksydacyjnego i detoksykacyjnego organizmu. Dla pełnego obrazu organizmu pacjenta wykonuję diagnostykę określającą jego aktualny stan zdrowia m.in. badanie poziomu kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz ich wzajemne proporcje świadczące o utajonym stanie zapalnym, zlecam morfologię oraz przeprowadzam wywiad odnośnie przyjmowanych leków, diety i stylu życia, które mogą przyspieszać starzenie się oraz powodować brak lub minimalną reakcję pacjenta na zalecane zabiegi i kosmetyki. Wyniki badań nutrigenetycznych, to instrukcja obsługi całego organizmu w różnych zakresach, począwszy od spersonalizowanej diety, suplementacji, przez aktywność ruchową do medycyny estetycznej i kosmetyków włącznie.

 

UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEJ WAGI TO KROK DO ZDROWIA

Nadwaga i otyłość przyspieszają starzenie i są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Reakcja na określoną żywność nie u wszystkich jest jednakowa. Jak wskazują badania, osoby prowadzące podobny tryb życia, spożywające zbliżone ilości i rodzaje pożywienia mogą tyć lub ich masa ciała może pozostawać bez zmian. Wyjaśnienie leży w genotypie i indywidualnych możliwościach organizmu do metabolizowania składników odżywczych. Testy nutrigenetyczne oceniają w jakich proporcjach organizm trawi białka, tłuszcze i węglowodany. czy jest podatny na tzw. efekt „jo-jo’’ oraz w jaki sposób reaguje na obniżoną kaloryczność diety.  Wszystkie te informacje stanowią zasadnicze wsparcie w personalizacji sposobu odżywiania, a tym samym utrzymaniu szczupłej sylwetki, zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

SUPLEMENTACJA JAKO PROFILAKTYKA STARZENIA

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Testy nutrigenetyczne badają polimorfizmy genów odpowiedzialnych za metabolizm kluczowych witamin i składników mineralnych. Dzięki nim, uzyskujemy informacje czy powinniśmy zmodyfikować jadłospis, wprowadzić nowe produkty lub wręcz suplementować się.

 

Dobrym przykładem jest witamina D. Wysokie stężenie witaminy D w organizmie wpływa korzystnie na odporność i łagodzi stany zapalne, które przyspieszają procesy starzenia. Dzięki badaniom nutrigenetycznym możemy sprawdzić, jak nasz organizm przyswaja tę witaminę i czy powinniśmy zwiększyć jej spożycie, aby korzystnie wpływała na pracę naszego organizmu.

 

Kolejnym przykładem jest witamina A, zwana także retinolem, który jest niezbędny w procesie widzenia, podziałów komórkowych i produkcji hormonów. Odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Działa na organizm antyoksydacyjnie, odmładzająco i ochronnie. Niekorzystny polimorfizm genu odpowiedzialny za metabolizm witaminy A, powoduje jej niedobór i wyraźne sygnały organizmu tj.: suche i łamliwe paznokcie i włosy, szorstką skórę, zmiany skórne, anemię, częste infekcje, zmęczenie. W tym wypadku kosmetyki pielęgnacyjne stosowane zewnętrznie, niewiele zdziałają.

 

NIETOLERANCJE I NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE PRZYCZYNĄ CHORÓB

Nietolerancja pewnych składników diety może mieć podłoże genetyczne. Nowoczesne badania nutrigenetyczne określają, w jaki sposób nasz organizm reaguje na składniki odżywcze oraz inne, które dostają się do niego wraz z pożywieniem np.: alkohol, kofeinę, sód, nikiel, laktozę, fruktozę czy gluten.

Długotrwałe dostarczanie nietolerowanych przez organizm produktów żywnościowych może spowodować stan zapalny, w efekcie czego siły obronne organizmu skierowane są do jego zwalczanie. W tej sytuacji układ immunologiczny jest osłabiony, a organizm podatny na otyłość, choroby i infekcje. W efekcie szybciej się starzeje. Przykładowo nadwrażliwość na sód i kofeinę nie musi dawać objawów tuż po spożyciu, ale z czasem może zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia i dolegliwości sercowo-naczyniowych. U pacjentów z nietolerancją laktozy, soli lub kofeiny, mogą współwystępować zaburzenia metabolizmu wit. D, co wpływa dodatkowo niekorzystnie na gospodarkę wapniową organizmu. Taki pacjent powinien przyjmować suplementację wit. D i wapnia oraz ograniczyć sól, kofeinę i produkty mleczne.

 

ANTYOKSYDACJA I DETOKSYKACJA KLUCZEM DO MŁODOŚCI

Efektem wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie są toksyny, których usuwanie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania komórek. Testy nutrigenetyczne określają, w jakim stopniu sposób organizm jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem wolnych rodników oraz toksyn, które przyspieszają jego starzenie. Wśród przebadanych przeze mnie pacjentów prawidłowy system antyoksydacyjny występował tylko u 12% osób, podczas, gdy pozostali potrzebowali silnego wsparcia w tym obszarze.

 

Codziennie jesteśmy atakowani wolnymi rodnikami, które uszkadzają nasz materiał genetyczny, przez co jesteśmy bardziej podatni na rozwój nowotworów i chorób przebiegające ze stanem zapalnym. Biorąc pod uwagę niezdrowe odżywianie, które również jest powodem wzrostu liczby wolnych rodników, każdy z nas powinien przyjmować antyoksydanty, aby ustrzec się przed nowotworami i chorobami degeneracyjnymi. Najwięcej wolnych rodników, które uszkadzają włókna kolagenowe i przyczyniają się do utraty elastyczności skóry oraz powstawania zmarszczek, powstaje w cukrzycy, otyłości oraz miażdżycy.

 

Osoby posiadające niekorzystne warianty genetyczne odpowiedzialne za osłabioną ochronę antyoksydacyjną i detoksykacyjną powinny uzupełniać dietę w pierwszej kolejności antyoksydantami z żywności, a następnie dobrej jakości suplementami, których stosowanie już po dwóch miesiącach znacznie poprawi wygląd i kondycję skóry.

 

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3 ZMNIEJSZAJĄ STANY ZAPALNE

Odpowiednie proporcje w diecie niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 zmniejszą stany zapalne w organizmie, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się i choroby. Kwasy Omega 3 są ważne dla każdego człowieka, w każdym okresie jego życia. Przede wszystkim dla kobiet w ciąży, bo dzięki nim zmniejsza się ryzyko poronienia, a dziecko prawidłowo rozwija się w brzuchu mamy. Kwasy Omega 3 są niezwykle ważne, jeżeli chcemy wychować małego geniusza, ponieważ mają wpływ na inteligencję, zapamiętywanie i koncentrację. Ważną cechą kwasów Omega 3 jest to, że zapobiegają wielu chorobom, przede wszystkim nowotworom, ale również chronią nasze serce przed niebezpiecznymi zawałami. Są bardzo ważne dla funkcjonowania mózgu i pamięci oraz zapobiegają rozwojowi m.in. Alzheimera czy demencji. Są również niezwykle ważne, jeżeli chodzi o urodę. Dzięki nim nasza skóra jest świetlista, jędrna, a włosy nie wypadają. Na podstawie badania proporcji Omega 3 do 6, możemy ustalić indywidualną dietę i suplementację, która wyrówna bilans kwasów tłuszczowych w naszym codziennym jadłospisie, co w efekcie pozwoli zmniejszyć podatność na infekcje, polepszyć nastrój i uchronić się przed depresją, wspomóc pamięć i koncentrację, poprawić stan skóry i włosów, zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, szybciej schudnąć, zapobiegać i leczyć choroby tj.: zawały, udary, nadciśnienie, cukrzycę, bezpłodność i inne przewlekłe schorzenia.

 

Wszystkie wymienione wyżej badania oraz aktualny styl życia i odżywiania pacjenta wpływają na ekspresje genów odpowiedzialnych za szybsze starzenie się oraz reakcję organizmu pacjenta na zalecane przez lekarza zabiegi i kosmetyki. Jeśli chcemy skutecznie odmładzać, musimy walczyć nie tylko ze skutkami, ale także przyczynami szybszego starzenia. Mając na celu najefektywniejszą pomoc pacjentom, korzystajmy z obszernej wiedzy i narzędzi, którymi dysponuje obecnie medycyna anti aging.

 

Zainteresowane tematem placówki medycyny estetycznej zapraszam dnia 16 lub 30.03.2019r. na bezpłatne szkolenie z zakresu wykorzystania diagnostyki nutrigenetycznej w medycynie estetycznej, które odbędzie się w Warszawie. Rejestracja pod numerem tel: 607 567 804.

 

KUP ONLINE: iGENESIS ANTI-AGING 

Dr Beata Dethloff

Umów się na konsultację nutrignetyczną

tel. 791 010 000.

 

DF MEDICA POLSKA – Dystrybutor testów nutrigenetycznych

tel. 607 567 804
pytania@dfmedicapolska.pl

www.dfmedica.eu

 

 

Kategorie

Zakup nowoczesnych i innowacyjnych urządzeń w celu poszerzenia działalności o nowe usługi i zwiększenie konkurencyjności firmy Beauty Excellence dla Beata Misztal-Dethloff Beauty Excellence. Wartość projektu 912 044,08. Wartość dofinansowania projektu na kwotę: 456 022,04zł.
Wydatek współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.


Dla Rozwoju Mazowsza. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 znajdują się na stronie: www.mazowia.eu.