Spożywana żywność jest coraz częściej powodem problemów zdrowotnych. Na rynku dostępne są różne „zdrowe” diety, które obiecują dobre samopoczucie, oczyszczenie organizmu lub zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak jak sprawdzić, które pokarmy są tak naprawdę dla nas najlepsze? Spytaliśmy dr n. med. Beatę Dethloff, lekarza oraz twórczynię marki klinik medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beata Dethloff w Warszawie i Konstancinie-Jeziornie jak testy na nadwrażliwości pokarmowe MRT mogą pomóc w zachowaniu zdrowia i idealnej sylwetki przez całe życie.

Pani Doktor dlaczego warto zrobić testy na nadwrażliwości pokarmowe?

Często zdarza się, że mamy różne symptomy tj. nadwaga lub niedowaga, chroniczne zmęczenie, przewlekłe zapalenie zatok, bezsenność, wykwity skórne, migreny, bóle głowy, zespół jelita nadwrażliwego, biegunki, zgaga, bóle stawów i mięśni, depresje, ADHD lub inne objawy kliniczne, a badania laboratoryjne nie potwierdzają żadnej przypadłości. Jeżeli występują objawy i dolegliwości niewiadomego pochodzenia należy zrobić test na nadwrażliwości pokarmowe MRT (Mediator Release Test – Test Uwalniania Mediatorów). Powyższe dolegliwości są często wynikiem reakcji immunologicznej na jedzenie, które spożywamy. Nawet tzw. „zdrowe“ produkty takie jak łosoś, brokuły, czy czosnek mogą wywołać niepożądane symptomy u osób nadwrażliwych. Czasem symptomy są odczuwalne dopiero po jakimś czasie, nawet po kilku dniach więc trudno jest samemu ocenić, które produkty nam szkodzą. Dostarczanie nietolerowanych przez organizm produktów żywieniowych powoduje stan zapalny, w efekcie siły obronne organizmu skierowane są aby ten stan zapalny zniwelować. W tej sytuacji układ immunologiczny jest osłabiony i podatny na otyłość, choroby, infekcje, a organy wewnętrzne i całe ciało szybciej się starzeje.

Jak nadwrażliwość pokarmowa wpływa na nadwagę?

Badanie naukowe wykazały, że ludzie z nadwrażliwością pokarmową, którzy zidentyfikowali i usunęli rektywną żywność nie tylko stracili na wadze ale w wielu przypadkach osiągnęli przyrost masy mięśniowej. Nadwrażliwość pokarmowa wywołuje problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała m.in. poprzez:

– zatrzymywanie wody. Kilkukilogramowe zmiany ciężaru ciała w krótkich okresach są typowe dla nadwrażliwosci pokarmowej. Zatrzymywanie wody w organizmie jest probą zneutralizowania efektu uwalniania przez leukocyty mediatorow prozapalnych.

– nieprawidłowy metabolizm tłuszczy (lipoliza). Pewne uwalniane mediatory mają bezpośredni wpływ na metabolizm tłuszczu w organizmie. Jeden z nich, prostaglandyna E2, hamuje zdolność organizmu do prawidłowej gospodarki tłuszczowej – lipolizy, która pozwala uwolnić organizm od nadmiaru tłuszczu.

– nałóg jedzenia i apetyt. Nadwrazliwość pokarmowa bywa poroównywana z uzależnieniem pokarmowym. Chorzy mają zwykle niepohamowany apetyt, który zaspokajany podczas jedzenia stwarza chwilowe wrażenie lepszego samopoczucia oraz złagodzenia nieprzyjemnych objawów fizycznych i psychicznych. Istnieje teoria o reakcji organizmu na mediatory uwalniane z komórek odpornościowych. Powodują one przejściowe zaburzenie równowagi biochemicznej, podnosząc poziom określonych hormonoów i neurotransmiterów. Organizm zmuszony do znalezienia drogi przywrócenia równowagi, pożąda słodkiego pokarmu w postaci cukrów prostych i innych węglowodanow, wytwarzając cykl, który prowadzi do przekroczenia liczby spożywanych kalorii lub niekontrolowanego jedzenia, a w efekcie tycia i nadwagi.

Jak wygląda badanie?

Test MRT wykonuje się bardzo prosto, pobierając krew pacjenta. MRT jest najdokładniejszym testem, który poprzez pomiar stopnia nasilenia uwalniania mediatorów z leukocytów pośrednio określa jak silnie dany układ odpornościowy reaguje na żywność i chemiczne dodatki do żywności. Czułość testu wynosi 94,5%, pozostawiając niewielki margines potencjalnych błędów pomiaru. Badanie określa nadwrażliwość na 150 alergenów, w tym pokarmy tj.: ananas, arbuz, ananas, arbuz, banan, awokado, bakłażan, bazylia, baranina, brokuły, brzoskwinia, burak, cebula, chmiel, cola, cukier buraczany, cukier trzcinowy, cukinia, cynamon, cytryna, czarna jagoda, czarna porzeczka, czarny pieprz, czosnek, dorsz, drożdże mix, dynia, fasola, fasola pinto, fasolka szparagowa, figa, grejpfrut, groszek zielony, gruszka, gryka, herbata, homar, imbir, indyk, jabłka, jajka, jęczmień, jogurt, kaczka, kakao, kabaczek, karp, krab, kalafior, kapusta, kapusta kwaszona, kasza jaglana, kawa, kiwi, koper, krewetki, królik, kukurydza, kurczak, liść laurowy, łosoś, mak, makrela, małż, mango, melon kantalupa, maliny, marchew, melon, mięta, migdał, miód, mleko kozie, mleko krowie, morela, gałka muszkatołowa, musztarda, nerkowiec, ogórek, oliwki, orzech laskowy, orzech włoski, orzech ziemny, oregano, orzech kokosowy,  owies, papryka, pieczarki, pietruszka, papaja, papryka zielona, pistacja, pstrąg, pomarańcz, pomidor, por, pszenica, ryż, sałata, seler, ser żółty, słonecznik, soja, sardynka, ser pleśniowy, sezam, słodki ziemniak, soczewica, sola, szparagi, szpinak, śledź, śliwka, truskawki, tuńczyk, twaróg, wanilia, wieprzowina, winogrona, wiśnia, wołowina, ziemniak, ziele angielskie, żurawina, żyto oraz dodatki do leków i żywności tj.: aspartam, azotan potasu, acetaminofen, barwnik annato, barwnik indygo, błękit patentowy, drożdże candida albicans, czerwień allura, erytrozyna-b, fenyloetyloamina, fruktoza, glutaminian sodu, ibuprofen, kofeina, kwas sorbitolowy, kwas benzoesowy, kwas salicylowy, lecytyna, nikotyna, polisorbat-80 solanina, pirosiarczan sodu, sacharyna, siarczan sodu, tartazyna, żółcień pomarańczowa.

Czy można pozbyć się nadwrażliwości pokarmowych?

MRT mierzy poziom reaktywnosci na badane pokarmy i dodatki do żywności oraz dzieli je na trzy kategorie: niereaktywne (ZIELONE), umiarkowanie reaktywne (ŻÓŁTE), reaktywne (CZERWONE). Po teście nasi specjaliści ustalają spersonalizowany plan żywieniowy dla pacjenta. Produkty o najwyższej reaktywności są eliminowane z diety, a umiarkowanie reaktywne po okresie eliminacji są wprowadzane do diety pod ścisłym nadzorem dietetyka lub lekarza w zależnosci od historii pacjenta i częstości spożycia. Jeżeli pokarmy z kategorii niereaktywnych były spożywane regularnie przed pobraniem krwi do badania, to jest wysoce prawdopodobne że są bezpieczne, nie powodują objawów i mogą być spożywane. Ideą programu żywieniowego ustalanego przez specjalistę jest wyeliminowanie dotychczasowych i zapobieganie powstaniu nowych nadwrażliwości, a tym samym zapobieganie chorobom i innym dolegliwościom.

Kategorie

Zakup nowoczesnych i innowacyjnych urządzeń w celu poszerzenia działalności o nowe usługi i zwiększenie konkurencyjności firmy Beauty Excellence dla Beata Misztal-Dethloff Beauty Excellence. Wartość projektu 912 044,08. Wartość dofinansowania projektu na kwotę: 456 022,04zł.
Wydatek współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.


Dla Rozwoju Mazowsza. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 znajdują się na stronie: www.mazowia.eu.