Test cytotoksyczności składników pożywienia służy do identyfikowania niepożądanych reakcji na pokarm, takich jak nietolerancje pokarmowe i ukryte alergie pokarmowe, które określa się bardzo ogólnie jako reakcje NIE IgE zależne. Łącznie bada 200 produktów. Jest to szeroka grupa niepożądanych reakcji pokarmowych, z wyłączeniem tak zwanych ostrych, czyli IgE zależnych reakcji alergicznych, związanych z wydzielaniem histaminy. Badanie nietolerancji pokarmowych obejmuje więc reakcje związane z systemem odpornościowym oraz będące wynikiem niedoboru enzymów i związane z innymi niezwykle trudnymi do zdefiniowania mechanizmami układu odpornościowego. Najczęściej mamy do czynienia z reakcjami typu mieszanego, gdy u pacjenta zachodzi więcej niż jeden typ reakcji.
Badanie wykonywane jest z krwi pacjenta i pozwala na określenie szerokiego spektrum reakcji układu biało krwinkowego w kontakcie z antygenem pokarmowym. Charakterystyczne dla tego typu badania, jest również możliwość obserwowania reakcji czerwonych krwinek, czego nie umożliwia żaden inny test nietolerancji pokarmowych. Badanie charakteryzuje się dużą czułością i pozwala na określenie nawet niewielkich zmian spowodowanych badanym produktem spożywczym lub dodatkiem do żywności. Dzięki temu jest bardzo skutecznym narzędziem diagnostycznym, jeśli chcemy wyeliminować przewlekły stan zapalny w organizmie pacjenta związany z odżywianiem.
agrest, ananas, arbuz, aspartam, aspiryna, awokado, bakłażany, banany, baranina, barwniki, bataty, bazylia, borówki, bób, brokuły, brukselka, brzoskwinie, burak, candida, cebula, chili, chrzan, ciecierzyca, cielęcina, cola, cukier, cukier trzcinowy, cukinia, cynamon, cytryny, czarna porzeczka, czarny pieprz, czereśnia, czosnek, daktyle, dorada, dorsz, drożdże, dynia, fasola, fasola zielona, figi, flądra, gęś, gorczyca, granaty, grapefruit, grenadier, groch łuskany, groszek zielony, gryka, grzyby, halibut, herbata czarna, herbata z płatków róży, herbata zielona, indyk, jabłka, jagody, jajka, jesiotr, jeżyny, jęczmień, jogurt, kabaczek, kaczka, kakao, kakao czekolada, kalafior, kalarepa, kalmary, kamut, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, karczoch, kargulena, karp, kasza jaglana, kasztany, kawa, kawa bez kofeiny, kefir, kiwi, klonowy syrop, kofeina, kokos, kolendra, konserwanty, koper ogrodowy, koper włoski, kozie mleko, kraby, krewetki, królik, kukurydza, kurczak, limonka, łosoś, makrela, gruszki, maliny, mandarynki, mango, marchew, masło, melon, mięczaki, mięta, migdały, mintaj, miód, mleko krowie, mleko ryżowe, mleko sojowe, morele, morszczuk, naftowe produkty, nektarynki, ogórki, okoń, okoń morski, olej kukurydziany, olej ryżowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, oliwa, oliwki, oregano, orkisz, orzechy laskowe, orzechy macadamia, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, owies, papaja, papryka, pasternak, persymona, pęczak, pietruszka, piwo, pleśń, pomarańcze, pomidory, por, porzeczka czerwona, poziomki, proso, pstrąg, pszenica, raki, rekin, rodzynki, rozmaryn, ryba miecz, ryż, rzepa, rzodkiewka, sałata, sandacz, sardynki, seler, seler naciowy, ser biały, ser kozi, ser owczy, ser żółty, sezam, słonecznik, soczewica, soja, sola, sos sojowy, sum, szczaw, szczupak, szparagi, szpinak, szproty, śledź, śliwki, tytoń, tilapia, truskawki, tuńczyk, vegeta, węgorz, wieprzowina, wino, winogrona, wiśnie, wołowina, ziemniaki, żurawina, żyto
Dla Rozwoju Mazowsza. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 znajdują się na stronie: www.mazowia.eu.